Wat is logopedie?
In het dagelijks leven is communicatie niet meer weg te denken. Door te spreken en te luisteren begrijpen wij elkaar. Verbale en non-verbale communicatie worden ingezet. Communicatie is ingewikkeld. Spreken is bijvoorbeeld een samenspel van adem, stem, lippen, tong en neus. Daarnaast moeten we kunnen horen, verwerken en begrijpen. Bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling van spraak en taal afwijkend of vertraagd. Een logopedist kan dan hulp bieden. Ook kunnen er problemen zijn op het gebied van eten en drinken. Denk hierbij aan de overstap naar vaste voeding, kritisch eten, slikken en mondmotoriek. Logopedie is dus meer dan spraakles!
Wanneer
Bij een logopedist kun je terecht bij vragen over:
- Taalontwikkeling
Bijvoorbeeld taalbegrip of produceren van taal - Spraak (articulatie)
Bijvoorbeeld articulatieproblematiek of slecht verstaanbaar spreken - Afwijkende mondgewoonten
Bijvoorbeeld slikproblemen (tongpersen), kwijlen - Stem
Bijvoorbeeld heesheid of schorheid - Eten en drinken
Bijvoorbeeld problemen met fles- of borstvoeding, kauwen
Werkwijze
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website, telefonisch en per mail. Cliënten kunnen in de meeste gevallen bij ons terecht zonder verwijzing van arts of specialist. Wel vindt er dan een DTL-screening plaats. Dit is een kort vooronderzoek om te kijken of u bij ons aan het juiste adres bent. Blijkt de vraag logopedisch, dan starten wij met uitgebreider onderzoek. Na afronding van het onderzoek worden de resultaten besproken en worden zo nodig behandeldoelen opgesteld waarna behandeling kan worden gestart. Een behandeling duurt een half uur en vindt over het algemeen een keer per week plaats.
Kosten en vergoeding
Logopedie wordt vergoed vanuit het basispakket. Kinderen tot 18 jaar zijn automatisch met hun ouders meeverzekerd. Vanaf 18 jaar geldt wel het eigen risico. Alleen de verzekeringen die hangen onder de koepel van CZ eisen een verwijzing van huisarts of specialist om voor vergoeding in aanmerking te komen